Hoe maak je gedragsverandering makkelijker

Mensen zijn gewoontedieren. Ons brein is gericht op automatische herhaling van gedrag dat weinig moeite kost. Bovendien proberen we ongemak en verlies te vermijden. Dit belemmert de motivatie om te leren. Want leren gaat immers met vallen en opstaan.

Maar wat werkt dan wel als we ons gedrag willen veranderen. Het begint met het formuleren van een concreet veranderdoel. Dus niet: Ik wil mezelf meer profileren. Maar: Voor het volgende afdelingsoverleg bereid ik drie vragen voor die ik ga stellen.

Verder is het belangrijk dat je je niet laat ontmoedigen door het maken van fouten en terugval in oud gedrag. Dit hoort bij leren. Er is geen mens op deze aarde die kan leren lopen zonder te vallen. Gewoon opstaan en het opnieuw proberen.

Het goede nieuws is dat het nieuwe gedrag je steeds gemakkelijker afgaat. Hoe lang moet je oefenen? Onderzoek van het University College Londen liet een enorme variatie zien in de tijd die het kostte om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Het gemiddelde was 66 dagen. Moraal van dit verhaal wees mild voor jezelf en bedenk dat oefenen tijd kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *